Jan Brandts Buys Festival 2018

JBBFestivalLOGO390Jan Brandts Buys 150 jaar geleden in Zutphen geboren

De Zutphense componist Jan Brandts Buys (1868 -1933) is de meest succesvolle operacomponist die Nederland heeft gekend. Zijn Die Schneider von Schönau werd sinds 1916 duizenden malen uitgevoerd in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Nederland. Ook opera’s als Der Mann im Mond en Micarême hadden internationaal succes. Sterren als Richard Tauber creëerden zijn werken aan de belangrijkste Duitse en Weense theaters, maar… met de opkomst van de Nazi's in 1933 verdween zijn werk om onduidelijke redenen van het speelplan. Omdat Brandts Buys in datzelfde jaar overleed kon hij na de oorlog niet meer voor zijn werk opkomen. In 2018 is het 150 jaar geleden dat hij werd geboren. Een mooi moment om zijn naam en faam van weleer opnieuw onder de aandacht van het publiek in binnen- en buitenland te brengen met een festival dat een dwarsdoorsnede uit al zijn negen opera’s, liedkunst, kamermuziek en orgelkunst brengt. Zutphen en de provincie Gelderland mogen trots zijn op een van de grootste kunstenaars die stad en provincie hebben voortgebracht. Omdat geen enkele andere Nederlandse operacomponist ooit vergelijkbaar internationaal succes heeft gekend, zou ook Nederland wel iets trotser op Brandts Buys mogen zijn. In onderstaand plan voor een Zutphens Jan Brandts Buys Festival ter gelegenheid van zijn 150e verjaardag leest u hoe Stichting 401NederlandseOperas wil bijdragen aan een blijvend reveil van Brandts Buys' muziek.

Het festival

Het Jan Brandts Buys Festival 2018 omvat drie dagen, van vrijdag 21 september tot en met zondag 23 september. Op zaterdagavond vindt het hoofdconcert plaats, het grote operaconcert in de Hanzehof (Buitensociëteit). Ster van de avond is de internationaal vermaarde Zutphense sopraan Johannette Zomer. Met een keur aan gastsolisten (tenor, bariton, altmezzo) en een koor worden hoogtepunten uit alle negen Jan Brandts Buys opera’s uitgevoerd (gearrangeerd voor piano, viool, cello, fluit en klarinet). Daaronder drie wereldpremières, o.a. uit de laatste opera’s die door zijn overlijden en de veranderde politieke situatie niet meer tot uitvoering kwamen). Onder de instrumentalisten treedt de internationaal bekende cellist Jeroen den Herder aan als ster van het kamermuziekconcert op zaterdagmiddag. Op zondag heeft het liedrecital plaats in kapel op ’t Rijsselt met Johannette Zomer, aangevuld met tenor, bariton en altmezzo. Het festival opent op vrijdagavond met een voorstelling van de korte opera Micarême in Dat Bolwerck (met o.a. heldentenor Hendrik Vonk, die grote rollen vertolkte aan de Scala, in Leipzig en Tokyo; verder met sopraan Julia Bronkhorst, bariton Hans de Vries, pianisten René Rakier en Wolter Willemsen en het meisjeskoor van De Muzehof. Op zaterdagochtend vindt een pianorecital plaats in de IJsselsalon met Jan ten Bokum, Zutphens musicoloog, pianist en tevens auteur van de gezaghebbende Jan Brandts Buys biografie. Ten Bokum verzorgde ook de arrangementen voor het opera- en kamermuziekprogramma. Op zondagmiddag heeft het orgelrecital plaats in de St.-Janskerk, met organist Frank van Wijk.

Voor de kinderkoren in enkele opera’s wordt samengewerkt met scholen in de regio (o.a De Muzehof). In het kamermuziekrecital worden gevestigde solisten ondersteund door jong talent uit de regio. In de organisatie wordt samengewerkt met lokale partners als Operaplatform Gelderland-Overijssel. Met de gemeente Zutphen werken wij aan een module voor scholen. Bij het operaconcert in de Hanzehof zijn tenminste 200 plaatsen gereserveerd voor kinderen die aan de lesmodule deelnemen.

Beknopt programma

Vrijdag 21 september  19.00 + 20.30  Micarême (opera) (Dat Bolwerck)

Zaterdag 22 september 11.00 uur Pianorecital (IJsselsalon, piano: Jan ten Bokum & special guest)

Zaterdag 22 september 14.00 Kamermuziek recital (Dat Bolwerck, cello: Jeroen den Herder)

Zaterdag 22 september 20.15 OPERA CONCERT (Hanzehof, buitensociëteit, met Johannette Zomer & friends)

Zondag 23 sepember 11.30 SLOTCONCERT Liederenrecital (Kapel op ’t Rijsselt, met Johannette Zomer & friends)

Zondag 23 september 16.00 Orgelconcert (St.-Janskerk, met Frank van Wijk)

Omlijstende activiteiten: lesmodule muziekonderwijs, onthulling plaquette geboortehuis, tentoonstelling, wandelroute & Jan Brandts Buys menu

Een uitzonderlijk componist

Deels door omstandigheden en beslist ten onrechte is de ooit wereldberoemde componist Jan Brandts Buys vergeten – zelfs in zijn geboorteplaats Zutphen. Met dit festival wordt een dwarsdoorsnede van zijn oeuvre ontsloten. Het festival wordt professioneel opgenomen en van de hoogtepunten verschijnt een cd. Het complete programma zal als download permanent beschikbaar komen op de 401NederlandseOperas.nl website. Het doel is Brandts Buys zijn juiste plaats op de Nederlandse muziekkaart terug te geven.

Brandts Buys’ opera’s, kamermuziek, liederen, pianostukken en orgelmuziek getuigen van een fijnzinnige muzikale geest met een open oor voor zijn publiek. Hij componeerde bewust toegankelijk en reserveerde zijn revolutionaire denkbeelden voor de scenische context van zijn opera’s. De negen Jan Brandts Buys opera’s zullen behalve op het festival ook een prominente plaats krijgen in het handboek van Nederlandse Opera’s dat wordt samengesteld door muziekjournalist René Seghers, tevens initiatiefnemer van het Jan Brandts Buys Festival. Aldus wordt een prominent deel van Brandts Buys oeuvre permanent ontsloten voor een internationaal publiek (de 401NederlandseOperas website is tweetalig en kent 50% buitenlandse bezoekers). De concerten en registraties borgen een uniek stuk Nederlands en Zutphens muzikaal erfgoed.