SPANGA: PROGRAMMA ZOMER 2013: Romeo en Julia

Opera Spanga brengt in samen werking met het Fries Jeugd Harmonie Orkest Romeo en Julia, het paradijs ligt onder de voeten van je moeder.

Het Fries Jeugd Harmonie Orkest (onderdeel van Keunstwurk) speelt zowel muzikaal als theatraal de hoofdrol in deze productie, naast Opera Spanga zangers Francis van Broekhuizen, Klara Uleman, Marcel van Dieren en Sandrine Buendia.

Shakespeare's Romeo en Julia is gesitueerd in de tegenwoordige tijd: wanneer de spanningen, gevoed door onwetendheid en onbegrip door het verschil in cultuur en geloof, zo hoog oplopen en er net als bij Shakespeare doden vallen, komen er een aantal stoelen vrij in het orkest.

Het orkest klinkt tragisch dun.

De vruchtbaarheid van een giftig idée

Opera Spanga zette met Stuyvesant Zero, een opera in twee scenes en een debat (2012) het thema in dat we de komende jaren verder willen uitwerken: 'De vruchtbaarheid van een giftig idee.'

Wij willen nagaan waarom in de geschiedenis, en juist ook nu, het vaak zo angstaanjagend eenvoudig blijkt om een giftig idee in bloei te zetten.

Het verhaal

Holtenius, de gefrustreerde Friese boer, die de aanwezigheid van buitenlanders als oorzaak ziet voor de ondergang van zijn bedrijf en inmiddels alle allochtonen haat, maakt het zijn zoon Romeo onmogelijk om zijn liefde voor de Noord Afrikaanse Julia naar hem te uiten.

Vastgeroeste ideeën, zoals van Holtenius en ook van Julia's vader Loukile, die voor zijn dochter een huwelijk heeft gearrangeerd, ideeën die niet gestaafd zijn aan de almaar veranderende, dagelijkse werkelijkheid, maar die statisch en bekrompen zijn, hebben desastreuze gevolgen – ze doden alle jonge liefde.

Het idee achter de voorstelling

Het is onbegrijpelijk dat wij een begrip als allochtoon, letterlijk; 'niet van deze aarde', zonder blozen kunnen uitspreken. Taal als uiting van onze manier van denken en weergave van onze maatschappelijke werkelijkheid kan een giftig effect hebben.

Woorden - soms woorden waarvan door het vele gebruik ons de betekenis ontgaat hebben een stigmatiserende werking en gonzen lang na. Wellicht hanteren wij een cliché waar wij nu in deze tijd, waarin mensen tegen elkaar worden opgezet en uitgespeeld, gevoeliger voor zijn.

Maar de ander ben jezelf, en er is niets anders dan jezelf.

Shakespeare drukt zich over 'het belang van namen' als volgt uit:

JULIA
Wat ligt er in een naam? Het ding dat roos genoemd wordt zou,
al droeg het een andere naam, toch even lieflijk geuren.
En Romeo zou, als hij geen Romeo heette,
zijn eigen lieve heerlijkheid bewaren zonder die titel.
Romeo, leg af je naam, die van jezelf geen deel is, neem heel mezelf.

De muziek

Onmogelijke liefde vanwege familievetes, cultuur- en geloofsverschillen is een thema van alle tijden. De teksten en het thema van Romeo en Julia zijn door de eeuwen heen inspiratiebron geweest voor talloze schrijvers, klassieke- jazz- en popmusici, beeldend kunstenaars en filmmakers.

Opera Spanga gebruikt voor deze voorstelling muzikale werken die geinspireerd zijn op Shakespeare's Romeo en Julia:

Romeo & Juliet van Prokovjev, Romeo and Juliet Fantasy Ouverture van Tchaikovsky, I Capuleti e i Montechi van Bellini, What is a Youth van Nino Rota uit Zeffirelli's film Romeo and Juliet,

Romeo et Juliette van Berlioz, Romeo et Juliette van Gounod en een aantal songs uit Bernstein's Westside Story. Een song van de popband Meatlof en eentje van Dire Straits

en speciaal voor deze opera gecomponeerde muziek van Floris van Bergeijk.

De rijkdom aan melodieën en gedachten van onze voorouders gebruiken we om ons leven te verrijken.