401Concerts 25 Een goedemorgen met René Seghers

RSpurpleOp zaterdag 4 juli 2020 presenteerde ik het populaire AVRO/TROS radio-programma 'Een Goedemorgen met... René Seghers' op NPO-4. Centraal staat de muzikale ontdekkingreis die ik in de afgelopen 30 jaar heb gemaakt. Mijn boeken over Franco Corelli, Jacques Brel en Hariclea Darclée (de eerste Tosca) komen aan bod. Uiteraard ligt het accent op het 401NederlandseOperas project. Met tal van verrassende muziekstukken uit opera's van Jan van Gilse (een wereldpremiere), Govert Bidloo/Vondel (een wereldpremiere), Eduard De Hartog, Jan Brandts Buys, graaf Jacob Jan van Wassenaer Obdam, Peter Benoit, Constant van de Wall, de gebroeders Von Brucken Fock, Willem Frederik Gerard Nicolaï. Ook de Beethoven reconstructies van Cees Nieuwenhuizen komen voorbij, waaronder Vestas Feuer (een wereldpremiere).

Uiteraard komen de centrale zangers uit onze 24-delige concertreeks en onze vier CD's aan bod: Jolien De Gendt, Barbara Schilstra, Elise Caluwaerts, Barbara Kozelj, Denzil Delaere, Hendrik Vonk, Marcel Reijans, Hans de Vries, pianisten Wolter Willemsen en Pieter Dhoore, dirigent Albert Jan Roelofs én de amorettes van Ivette van Laar!! Ook Magda Olivero, Franco Corelli, Sjakie Brel, Günther Treptow en Richard Wagner zijn van de partij.

Met een ding wordt definitief afgerekend: het fabeltje dat Nederlandse opera's niet populair zijn. Alle (zeldzame) uitvoeringen die ik sinds 2007 heb bezocht van vooroorlogse Nederlandse opera's en van eigentijdse DNO premieres waren stijf uitverkocht. Probeer eens kaartjes voor Peter Benoits 'De Oorlog' in Tivoli-Vredenburg in november te krijgen: no way – dat was al in februari uitverkocht. U mag mij als volgt quoten: "NederVlaamse opera is het populairste onderdeel van de klassieke muziekscène. Dat er zo weinig wordt opgevoerd ligt dus niet aan het publiek. Programmeurs van ensembles, operagezelschappen en theaters die volle zalen zoeken kunnen mij bellen."

Luisteren naar de uitzending

Link naar Een goedemorgen met René Seghers op NPO-4

Een goedemorgen met René Seghers UNCUT (edit 401NederlandseOperas):Omdat de opnames binnen de twee uur moest passen zijn enkele nummers voor de uitzending licht ingekort. Wij hebben in de UNCUT versie de oorspronkelijke tracks weer ingemixed en ook het geschrapte fragment uit Jan van Gilse's Thijl weer teruggeplaatst.

De introtekst van het programma

Schrijver, muziekjournalist en -recensent René Seghers ontwikkelde zich aan de Universiteit van Amsterdam tot gepassioneerd muziekfilosoof en kunstbeschouwer. Zijn studie Filosofie rondde Seghers af met een scriptie over de relatie tussen Friedrich Nietzsche en Richard Wagner, waarin hij tot de gewaagde conclusie komt dat Nietzsche als filosoof eigenlijk een Wagner-epigoon was. Seghers zocht het avontuur. Eerst op de kunstacademie, daarna op reis, van Ierland tot Japan. 

Als muziekpublicist begon Seghers te schrijven voor De Groene Amsterdammer en het tijdschrift Luister, en als kunstspecialist is hij verbonden aan het tijdschrift Villa d’Arte. 

Toen volgden de boeken: in 2008 de Amerikaanse biografie van de Italiaanse tenor Franco Corelli, daarna volgde een Nederlandstalige biografie van chansonnier en zeezeiler Jacques Brel, en het jubileumboek van het Vocalistenconcours in Den Bosch. Dertig jaar lang werkte hij bovendien aan een nog ongepubliceerde biografie van de eerste Tosca, Hariclea Darclée. 

Twaalf jaar geleden raakte Seghers gegrepen door de geheimzinnige geschiedenis van Nederlandse en Vlaamse opera’s. Het eerste deel van zijn vijfdelige handboek over Nederlandse opera’s in de barokperiode is inmiddels af, en volgend jaar moet het verschijnen. Op 2 augustus organiseert Seghers een concert met ruim dertig onbekende hoogtepunten uit dat eerste deel, zoals onbekende opera's van Beethoven en van Vondel, de verloren gewaande eerste Friese opera, en een werk van de eerste Haarlemmer die ooit een operapersonage op de Maan zette.