Gustaaf Francies de Pauw (1867-1943)

bellida02DePauwNa de wederopvoeringen van Gustaaf Francies de Pauws 1897 opera Bellida door regisseur Frans Meewis in 2004, zullen de Act I Serenade Lorenzo en de 'Air d’orphéline' van Bellida worden uitgevoerd tijdens het allereerste 401NederlandseOperas live concert van 26 April 2015, te Hoog-Keppel. Sopraan Jolien De Gendt, zal daar de rol van Bellida op zich nemen en tenor Denzil Delaere die van Lorenzo. Zij worden begeleid op de piano door Pieter Dhoore.

Gustaaf Francies de Pauw (1867-1943) werd geboren  in Oostburg, Zeeuws Vlaanderen. Zijn vader was horlogemaker en juwelier maar daarnaast ook dirigent van verschillende muziekgezelschappen. Hij componeerde hij ook en de jonge Gustaaf kreeg van hem zijn eerste muzieklessen. Later ging de zeer getalenteerde jongeman naar het conservatorium in Gent, waar hij trombone en orkestdirectie studeerde.

18 jaar oud moest hij voor zijn dienstplicht naar Maastricht, waar hij trombonist werd in het 2e regiment infanterie. Tussen alle militaire verplichtingen door, zoals het concert op het Vrijthof iedere zondag, vervolgde hij zijn muziekstudie  in Aken en Antwerpen. Na zijn diensttijd vestigde hij zich  definitief in Maastricht als muziekleraar, dirigent en componist. In 1896 trouwde hij met mezzosopraan Charlotte Berlée, die een jaar later de rol van Giusta zou zingen in zijn romantische opera Bellida. Voor deze opera schreef zijn vriend J.M. Heijnens uit Meerssen het libretto, zowel in het Nederlands als in het Frans. De Pauw had veel succes met Bellida dat na de Maastrichtste wereldpremière o.a. ook in Amsterdam werd geprogrammeerd.

Gustaaf Francies de Pauw werd een begrip in Maastricht en regio als koordirigent, als dirigent van verschillende harmonie/fanfareorkesten en als componist en muziekuitgever. Hij schreef meer dan 1200 composities: operettes, mirakelspelen, liederen en cantates, zeer veel muziek ook voor hafa-orkesten en in zijn laatste jaren ook veel religieuze muziek, meestal op teksten van J.M. Heijnens. Bellida is zijn enige opera.

De Pauw was een man met gezag, streng en principieel, als dirigent bewonderd, als componist gerespecteerd en als jurylid bij concoursen vaak gevreesd. IJverig en bescheiden heeft hij door zijn vakmanschap een grote invloed gehad op het muziekleven in de stad Maastricht en ver daarbuiten. Hij overleed in 1943 op 76-jarige leeftijd in Maastricht.


STEUN ONS BIJ HET ONTSLUITEN VAN NEDERLANDS EN VLAAMS OPERA ERFGOED

Vindt u het ontsluiten van het Nederlands opera-erfgoed ook belangrijk en wilt u bijdragen aan onderzoek of concerten, neem dan contact met ons op via de Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . Op de website vind u onder het kopje sponsoring een overzicht van de mogelijkheden.

Namens 401NederlandseOperas,

Bas ten Have
Anthony van der Heijden
René Seghers